Vormen van therapie
2 min gelezenHet nemen van een therapiesessie vinden veel mensen raar. Vaak denken mensen dat je dan gek bent of onstabiel. Alleen dat is niet helemaal waar. Een therapeut helpt namelijk een persoon als hij of zij bepaalde klachten krijgt. Je kan dan denken aan emotionele, psychische of lichamelijke klachten. Al die klachten hebben verschillende soort therapie nodig. Iemand die een trauma heeft opgelopen wordt anders behandeld dan iemand die last heeft van een burnout. Wat voor vormen van therapie er zijn zal ik in dit artikel uitleggen.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Bij cognitieve therapie wordt de manier van denken veranderd. Er wordt dan vooral gekeken naar het manier van denken en interpreteren van de patiënt samen met de therapeut. Dit wordt gedaan aan de hand van oefeningen uit het dagelijks leven. Bij gedragstherapie wordt vooral de focus gelegd op gedragspatronen die zorgen voor emotionele problemen.
CGT wordt gebruikt bij mensen die klachten hebben met denken en voelen, maar ook soms bij mensen die last hebben van een psychose. De behandelingen ervan zijn kortdurend en klacht- of probleemgericht. Meestal worden er tussen 10 en 25 behandelingen gebruikt.
Relatiebreuk therapie
Veel mensen vinden het vaak overdreven om na een relatiebreuk naar een psycholoog te gaan. Alleen dit is juist niet zo. Wanneer je net een relatiebreuk hebt, heb je veel emoties die je moet verwerken. Daarnaast ben je ook je vaste gesprekspartner kwijt, terwijl je er nu juist behoefte aan hebt. Mensen gaan zich daardoor eenzaam voelen en krijgen geen controle over een emoties. Hierover praten met een psycholoog helpt hiertegen. Door hier met een psycholoog over te praten heb je een buitenstaander die jouw ex-partner niet kent. Zo kan een psycholoog vooral focussen bij het verwerken van heftige emoties en kijken naar de toekomst zonder je ex-partner.
Voor relatiebreuk therapie zijn er psychologen die daar op gericht zijn. Kijk daarom eens https://www.liefdesverdriet.nl/. Voor verschillende soorten advies over liefdesverdriet en eventueel een relatiebreuk therapiesessie.
EMDR
EMDR wordt ook wel Eye Movement Desensitization and Reprocessing genoemd. EMDR wordt vooral gebruikt bij mensen die een trauma hebben meegemaakt en daardoor klachten hebben zoals depressie en angst. Je kan daarbij denken aan trauma als bijvoorbeeld seksueel geweld of getuige van en geweldsincident. Deze trauma’s kunnen bij sommige mensen psychische klachten ontwikkelen. Je kan dan denken aan flashback van de gebeurtenis en snelle- en vermijdingsreactie. Trauma’s met dit soort klachten wordt ook wel Posttraumatische Stress-Stoornis genoemd.
Bij EMDR haalt de therapeut deze gebeurtenissen naar boven inclusief de beelden, gedachten en gevoelens die je daarbij had. Tijdens het naar boven halen zal de therapeut zorgen voor afleidende stimulus. Je kan dan denken aan een hand die snel heen en weer gaat of wisselende geluiden die je hoort over de koptelefoon.
Kijk voor meer informatie over EMDR op Verenigd EMDR Nederland.